„Ha megértőbbek lennénk, nem gyűlölködnénk többé” – Regös Sziránszki József

„Aki megértő, nem fog részesévé válni annak a nagy és szélesedő körnek, amelyben megmondják, kire és miért kell haragudni…”

Ismerjétek meg Regös Sziránszki József hagyományőrzőt! Vele is találkozhattok a nagyszabású Élj szívből! című önismereti fesztiválon májusban, amelyen – mint talán tudjátok – a Férfiak Klubja is jelen lesz, eszmeiségünket Bedő Imre alapító fogja képviselni. Interjúsorozatunkban bemutatjuk a rendezvény egy-egy előadóját, elsőként Regös Sziránszki Józsefet, akinek a neve többeknek ismerősen csenghet az idei Apa-Fia tábor miatt! Fogadjátok szeretettel!

– Mai modern kori táltosként, sámánként, illetve ahogyan Ön nevezi magát, regösként, mi a hitvallása?

– A hitvallásom, ami tulajdonképpen az életfelfogásom, világlátásom, az az őseink hite, s a természetközeliség. Én ekképpen is élek. El kell fogadjuk mindnyájan, hogy függünk a természettől, illetve szimbiózisban élünk Vele. Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, akkor olyanok leszünk, mint a mai kor embere, aki miután beköltözik egy betondzsungelbe, a lelke idővel már nem kap szerepet, csak a pénz és a karrier…

– Hagyományőrzőként evidens, mi a missziója, én mégis megkérdezem, mit tart életküldetésének?

– Életcélomnak tekintek két fontos főküldetést: az első az ősi hitvilágnak, illetve az abból eredő világlátásnak és életfelfogásnak a kutatása. A második pedig az előbbi átültetése a 21. századba, elérhetővé tétele a mai kor emberének, hogy az ősi értékrend ne merüljön feledésbe, sőt követhetővé váljon, illetve maradjon a modern világban is.

Az interjú még nem ért véget! Gyere el az Élj szívből! fesztiválra, amelyen a Férfiak Klubja is jelen lesz. Az eseményre MOST 6000 Ft-os kedvezményt érő kuponkódot biztosítunk (lásd a képet)! Részletekért kattints IDE, a rendezvény hivatalos oldalára, és ha el szeretnél jönni, váltsd be a kupont. Mi ott leszünk!

– Kíváncsi vagyok élete legnagyobb sikerére. Meséljen nekünk erről, illetve ezekről, ha több is van!

– Mindent, ami az előbbiekhez köthető, óriási sikernek élek meg. Amikor például megkérnek, hogy óvodákban, iskolákban tartsak előadásokat az őseinkről, és a gyermekek csillogó szempárral hallgatnak végig… Siker! Vagy amikor az emberek meglátnak az utcán ősi magyar viseletben, és nem tévesztenek össze egy indiánnal, eszkimóval, hanem felismerik, milyen öltözetben mutatkozom, mit képviselek. Siker, ahogyan az is, mikor 2013-ban átvehettem az Év Hagyományőrzője III. helyezettnek járó díját, melyre 2018-ban is jelöltek.

– A sikereinkről szívesebben beszélünk, mint a kudarcainkról, pedig az utóbbiak is az életünk részei. Milyen csalódások érték eddig, illetve hogyan élte meg ezeket?

– Minden sikertelenséget életfeladatként élek meg. Nem személyes kudarc, mégis rossz érzéssel tölt el, amikor azt látom a sámáni hitvilágban, hogy azt üzletté teszik. A szemléletemmel meg akarom mutatni, hogy ezt másképp is lehet képviselni.

– Az Élj szívből! rendezvény kapcsán adott a kérdés: Önnek mit jelent szívből élni?

– Életünk során számos döntést hozunk. Az emberek legtöbbször a körülményeket veszik figyelembe, amikor határoznak, és nem a lelkiismeretükre hallgatnak. Elterjedt a gyűlölködés, nemcsak politikai téren, hanem az élet minden területén. Inkább haragudnak, mintsem hogy megértsék mindazt, ami történik. Pedig a megértés csökkenthetné a dühöt. Ezt az erényt kellene előtérbe helyezni! A megértés segítségével képesek vagyunk a lelkünk mélyére nézni, válaszokat találni, és úgy cselekedni, ahogy az a legjobb nekünk. Megértéssel nem fogunk részeseivé válni annak a nagy és szélesedő körnek, amelyben megmondják, kire és miért kell haragudni, hiszen már nem egy olyan embert látunk majd meg a gyűlöltben, akire dühösek kell legyünk, hanem egy olyant, akinek problémája volt, rossz döntést hozott. Megértjük őt, és azt, mit miért tett. Szívből élni számomra azt jelenti, megértőbbnek lenni – ha többen válnánk ilyenné, összetartóbb lenne nemcsak a magyarság, hanem a világ is!

L. N.

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk